OUR CONCEPT

This year’s contest addresses a very current social problem for the Hungarian competitors: 800.000 outdated, physically amortised “CUBE HOUSE” is waiting to make them meet the challenges of the 21st century. Solar Decathlon is an exciting opportunity to try out how to show a quality direction for the sustainable development of the inherited architectural environment, and define NEW ARCHITECTURE DIRECTIONS. For this experiment we combined the simple consistent ideas of vernacular Hungarian architecture, the self-confidence of environmentally conscious thinking, and high-tech applications of energy design. In addition to the development of the sample house, our project places particular emphasis on green environmental integration and social integration. We are working on a variety of solutions and technological innovations for this unique blend that allow different versions of the HUNGARIAN NEST+ to deliver a realistic solution for a sustainable, energy-conscious living, without ecological footprint.


From an architectural point of view, one direction is low-budget building renovation through installing vernacular elements improving energy-efficiency (RE6-project), while the other direction is the concept of a new positive energy building (ENERGY+ project), supplementing the previous elements with technological knowledge.

– We divided the building into zones (sleeping/serving/living/energy zone), which allowed us to organize not only the intimacy/transparency of the internal layout, but also the operation of the mechanical systems.

– The Venturi plate helps passive ventilation in the summer, while in the winter – with the help of the integrated mirrors – it helps to pass the light through the atrium.

– Traditionally the living-dining-kitchen space occupies half of the house. At the same time, the sun/shade terrace and the living garden double the interior as an extended living space, with different roles in different seasons.

– Part of the attic – above the bedrooms and serving space – is retained as a conventional energy buffer space. At the same time, the zone above the living room serves the air volume demand of the communal spaces and provides a space for the younger generation’s independent play. Childhood laughter, as we know, is the most effective psychic energy!

– The live flora placed in the “Venturi Atrium” and the patio/day space are the house’s self-sustaining oxygen base.

– The passive ecosystem of the building – a deciduous green facade in the sunshade and on the terrace, gravity ventilation in the whole cross-section of the building, comfort feeling from sunlight, humidity balance with built-in vegetationand inner lining surfaces, shielding with the help of mobile shielding systems – reduces the demand for mechanical equipment of the building.

– Mobile living spaces are createdby opening up the floor plan of the building and incorporating “smart” furniture made of recycled materials, so that our building can accommodate new features and serve changing needs and family structures.

– “Smart” furniture used in sleeping areas, depending on what we want to use, can take the form of a bed, table, or desk top. The two beams in the middle of the living space can be used to create an active playground, while roll-up screens can be used to create a community/projection space of various depths.

The minor differences in the personal identity of the redefined street images are represented by the materials used, their textures and colors, the different modularization of the sliding elements, and the diversity of the layout of the associated energetic/functional spaces. Adjusted to the personal needs and physical characteristics of existing land use, the equation is multivariate, which gives a formal appearance to the energetic envelope of the reconsidered mass.

Use of rainwater for irrigation of vegetation, operation of aquaponia, cooling of the back wall of solar panels

Utilizing the resulting gray water for flushing the toilets.

With the help of recycled original structures, we reduced the amount of newly built structures, thus reducing the ecological footprint of construction.

From an urbanization point of view, we gave special attention to two points: the transforming street image, settlement and the ecological sustainability of our cities in connection with the use of green architectural solutions and renewable energies.

From a sociological point of view, on the one hand we tried to give a kind of “generation prosthesis” solution to the challenges posed by fragmented family structures and mobilizable social expectations as well as to generational and cultural shortcomings.In addition, we were looking for architectural responses that promote community existence development.

This project is more than a new-generation home. It is a community-building cultural space, where the residents of the neighbourhood can meet. It can be a family day-care or even a public workshop, where everybody can find the tools and a place to create with others. A place, where we can be part of the community again.

Building Automation System:
When designing the building automation system, the functions to be implemented were grouped around 3 main functions. These are security, comfort and energy efficiency.

In terms of security, we are thinking of features like alarm management and monitoring or the security system, including the alarm center and the cyber security issues. Automating the operation of the HVAC system and building up the energy management subsystem are also serving energy efficiency considerations. However, a well-designed lighting control also supports energy efficiency, but it basically belongs to comfort functions as well as the multimedia functions or the automated control of blinds and shutters. Remote control is a central function for managing, monitoring and controlling all subsystems. We consider this development as an innovation in building automation. The functions described above are implemented by using two platforms – WAGO building automation devices and I/O systems and the Loxone Smart Home Automation system.

 

The operation of the building’s energy spaces and tools is optimized by a series of preliminary energy simulations.Air handling unit provides comfort ventilation during winter, by simultaneously savingup to 70% of the heating consumption also with heat exchange. PV modules on theroof deliver solar electricity and the complete house is controlled by an intelligentautomation system, enabling a harmonized operation of all building components. The new building has at least 55% energy demand reduction and incomparably betterthermal and visual comfort behavior.

The RE-6 project, which was conceived in the spirit of recycling, is now realized in a completely new structural system made out of renewable materials! The main elements of the lightweight wooden frame building are the triple-layered active roof, which on the outside uses solar energy to provide energy for the residents and their vehicles.

We have created new types of energy spaces such as:

  • a cooling labyrinth under the building to provide the premises with freshly cooled fresh air;
  • the Venturi Tower, the interior of the atrium, which allows passive air exchange, summer cooling and winter penetration of sunlight into the building;
  • In the summer, by replacing the glass panels of the sun-square with the woven reed elements, we can draw a shade veil around the house, which, with its airy design, removes the heat load from the walls through turbulence caused by temperature differences;
  • Natural light flux control – the flow of natural light into the building is influenced by the rethinking of traditional passive devices compared to the seasons. In summer, in the presence of high-incident sunlight, the textile shade system is used on the southern side (horizontal on the terrace, vertical at the dining room), besides the shade veil, whichalso protects against excessive radiation. In the winter the full flow of light is allowed through the structures (unless impeded by privacy walls);
  • The saving of natural light and the passive backflow of the night also allows for a reduction in energy demand;
  • Mixing active and passive energy / mechanical systems for a sustainable energy balance: During the conception of building engineering, we paid great attention to ensuring that the mechanical systems fit well with passive solutions. Unlike conventional systems, the primary task of the building engineering system is to satisfy only the non-recoverable peak demand. All this can be done with the most modern control algorithms and innovative technologies;
  • By creating solar energy production and heat pump comfort (cooling-heating), we reduced the building’s CO2 emissions to zero;

Passive clothes dryer. Although the installation of the tumble dryer is required for the technological equipment of the building, we can choose to dry the laundry by the continuously generated air movement within the structure, using a drying rack in the atrium.